Over teamskills

Wie zijn we

Wij zijn Aline Scholaert en Marc De Leeuw uit Gavere. Samen combineren we meer dan veertig jaar ervaring op het vlak van Human Resources. Die ervaring hebben we samengebracht in Teamskills.

We organiseren workshops die medewerkers efficiënter laten samenwerken op de werkvloer. Deze workshops hebben plaats in ’t Raadsel in Kruishoutem.

Na een theoretisch gedeelte worden de deelnemers door ons met oldtimers op pad gestuurd in de Vlaamse Ardennen om een opdracht te vervullen. Zonder goed samen te werken slagen de deelnemers er nooit in de opdracht die we meegeven tot een goed einde te brengen.

Samenwerken

Samenwerken, daar draait het allemaal om. Vanuit onze jarenlange ervaring in het bedrijfsleven stelden wij vast dat het optimaal samen laten werken van medewerkers in vele organisaties een permanente uitdaging is en blijft. We kennen de begrippen wel zoals "1+1=3", "samen weten we meer dan alleen" enz.

In de praktijk echter gebeurt het toch vaak dat sommige basis vaardigheden die nodig zijn om echt succesvol samen te werken niet worden toegepast.  

Bedrijven investeren wel regelmatig  in team events, team building activiteiten, workshops en dergelijke meer maar vaak zijn dat toch meer sociale activiteiten zoals een avondje bowlen of go-carten.  Soms is het wat avontuurlijker zoals de Lesse afvaren, een hindernissen parcours afleggen of van rotsen afdalen.  Dergelijke activiteiten zijn uiteraard een plezier voor de sportieve medewerkers maar vaak een kwelling voor de wat minder sportieve collega's.  

Wat deze activiteiten wel bijna allemaal gemeen hebben is dat de ervaring die de deelnemers opdoen moeilijk vertaalbaar is naar de werkvloer. Na dergelijke programma’s hervallen medewerkers dan ook al snel terug in hun oude gewoontes.

Hieruit ontstond bij ons het idee om te onderzoeken of hier geen creatieve en vernieuwende oplossing voor te bedenken was.

Eerst hebben we het fenomeen “samenwerken” nog eens grondig  geanalyseerd. Na het lezen van vele bestaande literatuur rond dit onderwerp kwamen we tot wat volgens ons basisvaardigheden zijn die gebruikt moeten worden om echt succesvol samen te werken. 

Eens deze basisvaardigheden geïdentificeerd moesten we deze nog helder en inzichtelijk maken om ze te kunnen overdragen. Om dit te realiseren wilden we naast het theoretische gedeelde ook een goede praktische oefening gebruiken om via de "ervaringsgerichte leer methodologie" gedurende deze oefening de deelnemers de impact van deze vaardigheden te laten ervaren.

Volvo 144

Dus hadden we een goede oefening nodig. Een oefening die mensen aanspreekt en bij blijft, herkenbaar en realiseerbaar is voor iedereen maar toch ook mensen wat buiten hun comfortzone brengt. Het moest ook allemaal veilig zijn, betaalbaar blijven en flexibel inzetbaar zijn. Bovendien wilden we een oefening die vlot vertaalbaar is naar de werkvloer.  

Zo kwamen we uiteindelijk tot het idee om oldtimers in te zetten. Na wat verder zoekwerk kwamen we al snel uit bij de Volvo 144 als meest geschikte oldtimer voor wat we in gedachte hadden.

De Volvo 144 had als een van de eerste verschillende "moderne" veiligheidsvoorzieningen. In aanvulling op het chassis met haar energie-absorberende zones voor en achter werden er schijfremmen gebruikt op alle vier de wielen. Daarenboven is de 144 een zeer ruime auto met een betrouwbare en voor die tijd effficiente motor waarvan er meer dan 500.000 zijn gemaakt. De meeste reserve onderdelen zijn nog makkelijk te vinden wat ook belangrijk is om de auto's in bedrijf te houden. 

Toch blijft het een echte oldtimer, gemiddeld meer dan 45 jaar oud, geen stuurbekrachtiging of overdrive, enkel 4 versnellingen vooruit (en een achteruit) en beperkt vermogen.  

Met andere woorden, een ideaal metafoor voor “beperkte middelen”, wat ook vandaag nog steeds bij veel bedrijven een realiteit blijft. 

We beslisten om een aantal Volvo’s 144 aan te kopen die we in rijwaardige staat hebben gebracht. De oldtimer leent zich uitstekend voor activiteiten met groepjes van 4 personen die dan per auto of samen met andere auto’s een opdracht kunnen afwerken.  

Dit alles samen resulteert in een ideale mix van theorie en praktijk via ervaringsleren wat voor een optimale "return on investment" zorgt voor wat betreft te investeren tijd en geld tegenover de verworven kennis en kunde bij de deelnemers.

Locatie

De workshops hebben plaats in ’t Raadsel in Kruishoutem (Mantelstraat 4, 9770 Kruishoutem). 

Na een theoretisch gedeelte worden de deelnemers door ons met de oldtimers op pad gestuurd in de Vlaamse Ardennen om een opdracht te vervullen. Zonder goed samen te werken slagen de deelnemers er nooit in de opdracht die we meegeven tot een goed einde te brengen.

Bio

Aline Scholaert kwam in 1998 terecht in de uitzendsector bij Vedior te Deinze waar ze in ruim acht jaar doorgroeide van consultant in Deinze tot office manager van verschillende kantoren. In september 2006 werd ze zaakvoerder van haar eigen HR kantoor “Aline & Partners BVBA” te Nazareth.  Aline & Partners begeleidt bedrijven bij allerlei HR vraagstukken.

Marc De Leeuw startte zijn HR loopbaan in 1987 als recruitment manager en werkte aansluitend gedurende meer dan 20 jaar in verschillende bedrijven in het buitenland als HR manager.  Sinds 2011 is hij in dienst bij Aline & Partners waar hij als HR consultant vooral de internationale klanten ondersteunt.   

-------------------

(Teamskills is onderdeel van Aline & Partners bvba - Pontweg 70, 9890 Asper - ondernemingsnummer 0830.100.066)